Ga jij bewust om met het milieu?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; hoe dan? Je bent druk met je bedrijf, de verkoop, het personeel en hebt helemaal geen tijd om ‘ook nog hiermee’ bezig te zijn. Herkenbaar? Toch lijkt het ingewikkelder dan het is. Met een paar simpele aanpassingen behaal je al grote resultaten. Goed voor het milieu én je bedrijf. 


1. Wees energiebewust

Zet jij als je naar huis gaat je computer uit of laat je deze op de standby stand staan? Haal je laders uit het stopcontact? Zet je lichten uit op plekken waar niet de hele dag gewerkt wordt? Er is veel winst te behalen als het gaat om bewust omgaan met energie. Kies bij vervanging van apparaten voor een energiezuinige variant, vervang gloeilampen voor een spaar- of LEDlamp en investeer in zonnepanelen.

2. Bespaar water

Eerlijk is eerlijk. Het is een advies wat in ons eigen straatje ligt. De watervrije urinoirs van Mr.Friendly verbruiken helemaal geen water en laat dat nou 3 liter per spoelbeurt schelen. Direct resultaat dus. Water besparen kan op nog heel veel andere manier door bijvoorbeeld gebruik te maken van waterbesparende kranen en spoelbakken.

3. Minder vervuiling door de auto

Is het echt altijd nodig dat je met de auto naar kantoor komt? Is de trein of fiets ook een optie? Denk bij de aanschaf van een auto eens na over een elektrische of hybride variant. Reis minder vaak in de spits. Ga carpoolen met je collega. Mogelijkheden genoeg om vervuiling tegen te gaan. 

4. Werk wat vaker thuis

Situaties die ons dwingen om thuis te werken, hebben naast nadelen ook voordelen. Thuiswerken kan ook heel gunstig zijn. Is het altijd nodig om voor die vergadering allemaal in de auto te stappen? Is het niet veel efficiënter om een korte en bondige Zoom-meeting te houden? Werk je niet veel geconcentreerder als je niet wordt afgeleid? 

5. Kies voor duurzame leveranciers

Van de samenwerking met een leverancier heb je als vanzelfsprekend bepaalde eisen en verwachtingen. De selectiecriteria weet je zelf waarschijnlijk zo op te noemen. Maar is duurzaamheid, MVO, bewust omgaan met milieu er daar een van? Door dit criterium toe te voegen aan de selectie van leveranciers ga je als vanzelf beter om met duurzaamheid. 

6. Scheid afval

Je zou denken dat dit inmiddels wel bij iedereen is doorgedrongen. Toch wordt bij veel bedrijven (en particulieren) het afval nog niet gescheiden. Een eenvoudige aanpassing met een groot resultaat. Begin er vandaag nog mee! 

7. Print bewust

Is het echt nodig dit document te printen? We werken tegenwoordig toch allemaal digitaal? Als je je bewust bent van wat je print, kom je vaak tot de ontdekking dat het lang niet altijd nodig is. Moet je toch printen? Gebruik dan als het kan herbruikbaar papier. 

8. Voorkom verspilling

Als je er even voor gaat zitten, kan je zeker 10 voorbeelden bedenken waarbij je onnodig materiaal verspilt. We noemen er zomaar een paar; Facturen per post? Stuur ze liever digitaal. Gebruik zo min mogelijk plastic. Herbruik verpakkingsmaterialen. Koop niet meer dan nodig is. Weet jij er nog een paar?

9. Kies voor groen

Van bijna alle producten is inmiddels ook een groene variant. Denk aan verpakkingsmateriaal, flessen van 100% gerecycled plastic en andere milieuvriendelijke producten. Kies bewust voor groen! Mr.Friendly biedt Eco-Friendly schoonmaakmiddelen gebaseerd op enzymen. Milieubewust en effectief!  

10. Betrek het personeel

Neem je medewerkers mee in het proces. Met elkaar zie je meer milieubewuste kansen, hou je elkaar scherp en voorkom je nog beter verspilling en vervuiling.

11. Spreid het nieuws

Steeds meer bedrijven kiezen bewust voor duurzaam ondernemen en daardoor ook voor een duurzame leverancier. Laat je omgeving, je klanten en leveranciers weten wat je doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Klanten zullen het waarderen en het meenemen in hun keuze om met jouw organisatie in zee te gaan. 

12. Goed voorbeeld doet goed volgen

Geef het goede voorbeeld. Samen maken we de wereld een beetje beter. 


Omdat elke druppel telt